ברק

חיזוקים ועונשים

מהו חיזוק? מתי יש לתת עונש? חיזוק חיובי או חיזוק שלילי- מה יותר נכון? במאמר זה אסביר מהו חיזוק חיובי ומהו חיזוק שלילי. נבין מתי נכנס שלב הענישה ומה זה בכלל עונש לעומת חיזוק. בכדי להבין מהו חיזוק ומהו עונש, אנו קודם צריכים להבין את הפסיכולוגיה הבסיסית של הכלב שלנו (חשוב לציין כי היא זהה לכל כלב!). על מנת לתקשר עם הכלב שלנו, עלינו להשתמש בדרך היחידה הקיימת לרשותנו- הקולר. כאשר אנו מבינים שהקולר הוא כלי התקשורת שלנו, ניתן להבין כעת את קונספט החיזוק. קונספט החיזוק- יש לחשוב עליו כעל "+" משמע, שענישה תחשב כ"-". לכן, אם חיזוק חיובי הוא "+" ו-"+" יוגדר שאנו מוסיפים משהו לכלב, אזי כל גירוי נעים שנוסיף לכלב הוא חיזוק חיובי, שלוש דוגמאות בולטות:

• אוכל- מדובר במשאב יקר ששווה הרבה לכלב. לכן, אם ברצוננו ללמד כלב, אוכל הוא חיזוק חיובי מעולה. למשל, במידה ואמרנו לכלב "שב" והכלב ישב, יש לתת אוכל כחיזוק חיובי. מנקודה זו הכלב יבין שפקודת "שב" המלווה בישיבה תוביל לתגמול

• ליטוף- בדומה לאוכל, ליטוף מהבעלים שווה המון, שווה ערך למשאב יקר. למשל, במידה ואמרנו לכלב "ארצה" והכלב ביצע, יש ללטף אותו וכך הפקודה תוטמע.

• מרקר קולי – פה מומלץ לעבוד עם קליקר(מכשיר שמייצר קליק כל פעם שהכלב מבצע פעולה טוב) כי זה אונברסלי ולא משתנה בין נוהג לנוהג, ולמרות זאת גם מרקר קולי כמו יסססס יעשה את
העבודה, בשני המקרים חייבים לקשר את המרקר לאוכל על מנת להטמיע אחר כך אפשר כבר בלי אוכל.

לסיכום, חיזוק חיובי הוא שימוש בגירוי נעים לכלב על מנת לקבע התנהגות רצויה מצידו. 

חיזוק שלילי גם מוגדר כ-"+". נשאלת השאלה מדוע ואיך המושג "שלילי" מתקשר ל-"+". התשובה פשוטה, אם בחיזוק חיובי הוספנו גירוי חיובי, אזי בחיזוק שלילי אנו נוסיף גירוי לא נעים על מנת להגיע להתנהגות הרצויה ולקבע אותה.

 כיצד מבצעים ומשתמשים בחיזוק שלילי? שימוש בחיזוק שלילי הוא בעצם הבנת מתח ברצועה. חשוב ללמד את הכלב בעזרת איש מקצוע מהי משמעות של מתח ברצועה. רק לאחר שהכלב יודע ומבין מתח רצועה ובאיזו נקודה/מצב הוא משתחרר, ניתן לעבוד עם חיזוק שלילי על מנת לקבל התנהגות רצויה. שתי דוגמאות בולטות לשימוש בחיזוק שלילי:

• כאשר אבקש מהכלב לשבת, אמתח את הרצועה כלפי מעלה עד אשר התחת של הכלב יפגע ברצפה למצב ישיבה. ברגע זה, ארפה מן המתח וכך הכלב ילמד שכשהבעלים מבקש "שב" ואז הפעולה קורית, הגירוי הלא נעים בצוואר יפסק.

• כאשר אבקש מהכלב לרדת לארצה ובו בזמן אמשוך את הקולר כלפי מטה, בעצם השתמשתי בגירוי לא נעים. ברגע שהכלב יתמקם במצב ארצה, נרפה את המתח בקולר, המתח ישתחרר והגירוי הלא נעים יפסק. כך נקבע את הפקודה ארצה עם התכופפות.

לסיכום, חיזוק שלילי הוא שימוש בגירוי לא נעים לכלב על מנת לקבע התנהגות רצויה מצידו.

כפי שציינתי, חיזוק מוגדר כ"+", לכן ענישה מוגדרת כ"-". גם תחת ענישה יש 2 קטגוריות (בדומה לחיזוק)- ענישה חיובית וענישה שלילית. קצת מבלבל, אך אנסה להסביר: ענישה שלילית- כאמור, ענישה == למינוס משמע, אנו נוריד גירוי ולא נוסיף גירוי. הוספת גירוי, בין אם הגירוי הוא נעים או לא, היא תמיד תחשב לחיזוק. בענישה שלילית, אנו נוריד לכלב גירוי נעים. דוגמא לכך היא בעת משחק כדור. במהלך המשחק, הכלב קפץ עלינו וניסה לגנוב את הכדור. במקרה זה המשחק בכדור הוא הגירוי הנעים והענישה השלילית להתנהגות שאינה מקובלת עלינו היא להגיד- קפצת עליי עכשיו, אין כדור ולאחר מכן להעלים את הכדור. באופן זה מנעתי מהכלב גירוי נעים בעקבות התנהגות לא רצויה. ענישה חיובית- היא מעט שונה מהשאר. בענישה חיובית אנו ננסה להוסיף גירוי לא נעים בסמוך לביצוע ההתנהגות הלא רצויה בכדי להכחיד התנהגות זו. המלצה שלי, מכיוון שזה נשמע מסובך, יש לעבוד עם מאלף מוסמך בשלב זה של התהליך. דוגמא לענישה חיובית היא תיקון. תיקון היא משיכה ברצועה בצורה חדה ומהירה בסמוך להתנהגות הלא רצויה. הוספנו גירוי לא נעים על מנת להכחיד התנהגות. ענישה חיובית שונה מחיזוק שלילי. בחיזוק שלילי המתח הוא קבוע ומשתחרר בעת מילוי ההתנהגות הרצויה, לעומת זאת, בענישה חיובית, הוספנו גירוי חד ולא נעים עקב התנהגות לא רצויה. דוגמא נוספת לענישה חיובית היא צעקה/עשיית רעש חד שמפריע לכלב בזמן ההתנהגות הלא רצויה.

 לסיכום: כבעלי כלבים אנו לעיתים מנסים להגן על הכלב מפני עונשים, אך כפי שהבנתם עונשים בדומה לחיזוקים, הם חלק בלתי נפרד מהחיים של כולנו. כפי שאנו בני אדם מגיבים ומתנהלים תחת חיזוקים ועונשים בחיי היומיום (לדוגמא דו"ח תנועה כעונש), גם הכלב שלנו זקוק לחיזוקים ועונשים על מנת לחיות בכיף ובשלום איתנו. במידה ואתם זקוקים לעוד הסברים או ליישום עם הכלב שלכם, דברו איתי.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

Scroll to Top
× וואטסאפ